Din kropp, din värld

Det är oroande, det som händer med vår planet just nu. Att vissa fortfarande ignorerar allvaret eller inte verkar greppa problematiken med klimatkrisen gör mig ännu mer orolig.

Jag kan förstå att man måste begränsa sig och inte kan ta på sig alla världens problem, men det här är inte ditt eller mitt problem – det är vårat. Allas ansvar. Allas värld. Då kommer frågan ”men vad gör det för skillnad om lilla jag återvinner?” – det gör skillnad. Lilla du är en del av något större. Det vill jag trycka på. Våra avtryck har mening och små saker blir stora tillsammans. Jag tror ändå, innerligt, att vi vill lämna livet med lite stolthet. Med en känsla av att vi gett och tagit det vi kunde. Jag tror att någonstans djupt där inne hos alla finns en längtan efter stolthet, som behovet av bekräftelse och att bli sedd och hörd genom livet. Men stolthet kommer inifrån. Det är bara vi själva som kan skapa.

Jag tror också, precis som med allt annat, att vi strävar efter balans. Precis som kroppen och naturen så resilient gör för oss. De anpassar sig utifrån resurser och miljö, inuti och utanpå. På samma sätt måste vi också anpassa och kämpa. Ge tillbaka. Många verkar tycka att det är svårt och krångligt att ge tillbaka. Det finns å andra sidan oändligt med sätt, så man kan väl välja några i alla fall?

Det här är mina val…

1. Försöker hela tiden läsa och skaffa fram kunskap. Följa nyheter och organisationers arbete. Det är bland det viktigaste jag tror vi kan göra, för oss själva och planeten. Att vara påläst kan vi dessutom konstatera gynnar mer än bara miljöfokuset.

2. Medveten handling och regelbunden inventering. Handlar mindre! Av allt. Ifrågasätter, när jag ska handla, om det verkligen behövs eller om man kan återanvända/nyskapa något man/någon man känner har. Kollar av garderoben, kollar av kylen. Håller koll. (Åh nej, det är inte alltid lätt när man som många andra klassats som shopaholic… Med good reason. Materiella saker känns ofta uppfyllande. Men försöker tänka steget längre).

3. Vara sparsam och använda befintliga resurser. Less (really) is more!

Vi är väldigt duktiga på att använda för mycket av det goda. Ofta räcker det inte, utan vi vill ha mer. Jag tror att det ligger i oss människor. Som jag alltid har påstått är det troligtvis vår sämsta egenskap – girigheten.

Känner du igen dig? Om inte, tänk rent kostmässigt och psykologiskt hur vi funkar. När vi har något gott framför oss äter vi det gärna. Om vi är väldigt hungriga äter vi nästan vad som helst. Om något gott finns i skåpet tar vi fram det.

Så att använda det som finns i skåpet och kylen är ytterligare något litet och enkelt, som jag tror är bland det viktigaste vi kan göra. För att på så sätt minska matsvinnet och överkonsumeringen. En bra och enkel princip – använd dig av dina befintliga resurser.

Jag försöker använda mindre toalettpapper, helt ärligt. Jag har inte insett hur mycket jag har överanvänt det. En enkel sak som man tar för givet och som bokstavligen talat lätt ”rullar på”… Vissa lämnar vattnet på när de borstar tänderna, också onödigt.

Har överanvänt schampo och balsam också (även om de är eko och utan farliga ämnen som spolas ut i sjöar eller hav).

Försöker använda kläderna jag har så mycket jag kan innan jag som på rutin kastar in dom i tvättmaskin. Det behöver inte bli ofräscht.

Det kan inkludera allt från glasburkar som köpta rödbetor förpackas i (burkarna blir dessutom supersnygga utan etikett och kan användas till frön, granola, mjöl, rester, to-go smoothies mm.) och mindre plast. Försöker skippa plastpåsarna i affären (ja till och med dom små – för vad händer med dom små plastpåsarna efter att vi haft äpplen i dom några minuter? De slängs. Och plast tar ordentligt med tid på sig att återvinnas, om det ens görs ordentligt).

4. Spar vatten! Stäng av kranen emellanåt. Exempelvis, när du borstar tänderna – behöver kranen vara på?

Och på tal om vatten, funkar det utmärkt som ”utfyllnad” till ex. mjölken som håller på att ta slut eller för att få ut dom där sista dropparna. Det mesta innehåller vatten ändå.

5. Läser på förpackningarna, allt från kosttillskott till schampo/balsam till vardagsmat. Vissa ämnen ska inte ut i våra hav och sjöar. Vissa ämnen ska inte ens vara i våra hår. Många kosttillskott är gjorda för att säljas och generera pengar. Majoriteten av alla kosttillskott hittar vi dessutom i vårt dagliga kostintag, vid varierad kost. Vissa matvaror (framförallt “färdiggjorda” sådana) med oändliga ingredienslistor bör vi ifrågasätta.

Igen – att läsa på är så viktigt. Och man spar onödiga utgifter. Bokstavligen talat.

6. Tänka steget längre, ex. ibland är en lokal produkt bättre än en eko produkt från andra sidan jordklotet. Hur går processen till? Tänk först, handla sen.

7. Kosten! Jag har valt att skippa kött och fisk i ca 2 år. Jag har trots detta inga problem att få i mig det kroppen behöver. Om jag skulle inta kött eller fisk skulle jag vilja se till att det var medvetet, vid tillfälle, lokalt, eko och rättvist processat.

Men bland det svåraste vissa tider kan väl vara cravings! Hur vinner det över miljökampen? Kakor! Eller Marabou choklad för många. Här måste jag gå vidare… Rent kostmässigt bör Marabou inte ens klassas som choklad, utan godis. Riktig choklad bör följande 4 ingredienser; kakosmör, vaniljstång, råsocker och kakao. Jag har lärt mig hitta alternativ. Mörk choklad smakar mer och innehåller smaker på riktigt. Man behöver inte heller hela kakan för att bli nöjd. Mörk choklad har dessutom visat sig hjälpa kroppen skapa nya hjärnceller. Marabou har inte kakaosmör utan vegetabiliska fetter (ibland palmolja – som river ner regnskog, schimpansernas hem och eliminerar en fantastisk mångfald samt allt det jorden hämtar från regnskogen) och med dubbelt så mycket socker. Tänk på det nästa gång du har en marabou bit i munnen. Om du verkligen smakar på den kan man nästan bli äcklad av allt smör och socker som fastnar i munnen. Igen, positiv dominoeffekt på hälsan.

8. Transport och planering. Ännu en superviktig och ibland kämpig punkt för många.

När jag har en bil – tänker jag att jag inte har den – för hur skulle jag ta mig någonstans då? Igen, positiv dominoeffekt på hälsan! Extra (och gratis!!) motion. Se alternativen!

Och igen – läs på. Ex. ett tåg till Norge från Sverige tar samma tid som flyg däremellan – men är ofta billigare och ger mindre negativt avtryck på planeten. Framförhållning blir viktigt och ofta vinner vi både tid, pengar och hälsa på vägen.


Så, ta hand om planeten som din egen kropp! För du lever i din kropp och du lever i vår värld. Och våra avtryck spelar roll, nu mer än någonsin.